VIDEOSCRIPT MAKEN, ALLES WAT JE EROVER MOET WETEN


26 april 2023 | Leestijd: 6 min

Het visuele aspect van een video maakt het veel krachtigere content dan alleen tekst of audio. Video’s roepen emoties op, vertellen verhalen en brengen informatie over op een manier die veel impactvoller is dan enkel woorden.

Voor het duidelijk en effectief overbrengen van een boodschap is een goed script essentieel. Dit zorgt voor structuur en duidelijkheid, zodat de kijker niet in de war raakt of afhaakt. Een goede video houdt de aandacht van de kijker vast en zorgt ervoor dat ze geïnteresseerd blijven in wat je te zeggen hebt. 

Bovendien zorgt een goede video voor meer betrokkenheid bij je publiek. Video’s ontvangen meer reacties en worden vaker gedeeld en opnieuw bekeken. Dit leidt tot meer exposure, naamsbekendheid en uiteindelijk meer succes voor je bedrijf. 

In dit blog

Hoe maak een je een goed videoscript?

Wil je een overtuigende en boeiende video maken? Dat begint met het schrijven van een goed videoscript. Een videoscript is als het fundament van een huis: het moet solide zijn om de rest van de constructie te kunnen dragen. Om je te helpen bij het schrijven van zo'n solide videoscript, hebben we een stappenplan ontwikkeld. Volg deze stappen en het schrijven van een effectief videoscript wordt een stuk gemakkelijker.

1. Bepaal het doel van de video

Voordat je begint met schrijven, bepaal je wat het doel van de video is. Wil je bijvoorbeeld informeren, inspireren of overtuigen? Laat de inhoud van het script aansluiten op het beoogde doel. 

2.  Bepaal de doelgroep 

Wie is de doelgroep van de video? Dit heeft invloed op de inhoud en de toon van het script. Als je bijvoorbeeld een video maakt voor kinderen, moet je de inhoud extra begrijpelijk en visueel aantrekkelijk maken.

3.  Bepaal de call-to-action

Het is belangrijk om na te denken over de actie die je wilt dat de kijker onderneemt na het bekijken van de video. Het kan bijvoorbeeld gaan om het bezoeken van een website, het downloaden van een whitepaper of het inschrijven voor een nieuwsbrief.

Als je hebt bepaald wat de call-to-action is, is het belangrijk om dit in het script te verwerken. Zorg ervoor dat het voor de kijker duidelijk is wat de volgende stap is en hoe ze deze kunnen nemen. 

4. Schrijf een script outline

Maak een grove opzet van het script. Bepaal welke informatie je wilt opnemen in de video en in welke volgorde. Verdeel het script in logische secties, bijvoorbeeld introductie, inhoud en afsluiting.

5. Schrijf het script

Nu kan je beginnen met het schrijven van het script. Zorg dat het script goed gestructureerd is en dat het past bij het doel en de doelgroep van de video. Houd de lengte van de video in gedachten en zorg dat het script niet te lang wordt.

6. Maak een storyboard

Een storyboard is een visuele weergave van de video. Het is een handig hulpmiddel om te bepalen welke beelden er nodig zijn om het verhaal te ondersteunen. 

7. Review en reviseer

Als het script en storyboard af zijn, is het belangrijk om deze te reviewen en te reviseren. Vraag feedback van anderen en kijk kritisch naar de inhoud en structuur van het script. Pas het script aan waar nodig.

Gevaren van het niet werken met een goed videoscript

Minder kwaliteit

Een video zonder duidelijke structuur en boodschap leidt tot een video van minder kwaliteit. Dit werkt door in de reputatie van je merk en resulteert in verlies van klanten.

Verlies van kijkers

Zonder een goed videoscript wordt een video langdradig en saai. De kijker haakt af. Hierdoor verlies je de kans om de boodschap over te brengen.

Verkeerde boodschap

Zonder een goed doordacht videoscript is het gemakkelijk om de verkeerde boodschap te communiceren. Dit leidt tot verwarring bij de kijker en heeft uiteindelijk het tegenovergestelde effect van wat je probeert te bereiken.

Delen van overbodige informatie

Zonder een goed gestructureerd videoscript loop je het risico om informatie te delen die niet relevant is voor de boodschap die je wilt overbrengen. Dit resulteert in een verminderd effect van je video, die daardoor minder resultaat oplevert.

De do's en don'ts bij het schrijven van een videoscript

Do's

  1. Houd het kort en bondig: dit houdt de aandacht van de kijker vast.

  2. Gebruik eenvoudige taal: gebruik geen te complexe woorden of zinnen die de kijker in de war kunnen brengen.

  3. Maak gebruik van een duidelijke call-to-action: bijvoorbeeld "Klik op de link hieronder om ons product te bestellen".

  4. Houd rekening met het publiek: stem het script af op het publiek en gebruik de juiste taal en toon.

  5. Wees creatief: laat de video opvallen en trek de aandacht van de kijker.

  6. Maak gebruik van visuele elementen: voeg indien mogelijk visuele elementen toe, zoals afbeeldingen, om het verhaal te versterken.

  7. Vergeet niet om te entertainen: een video die vermakelijk is, wordt beter onthouden door kijkers.

  8. Gebruik storytelling: vertel een verhaal dat aansluit op het doel van de video. Mensen onthouden verhalen beter dan droge feiten.

  9. Blijf consistent: houd de toon en stijl van het script consistent gedurende de hele video.

  10. Houd het relevant: zorg ervoor dat het script relevant is voor het doel van de video en de behoeften van het publiek.

 

Don'ts

  1. Maak het niet te lang: een video die te lang duurt, kan saai en vermoeiend worden voor de kijker.

  2. Gebruik geen jargon of vaktaal: gebruik enkel termen die de kijker begrijpt. 

  3. Vergeet niet om te informeren: vermijd het maken van video's die enkel entertainend zijn en niet informeren over het doel of het product.

  4. Wees niet te saai: kijkers raken in dit geval snel afgeleid. 

  5. Gebruik geen onnodige details: alleen de belangrijkste informatie moet in het script staan.

  6. Vergeet niet om de aandacht vast te houden: voorkom lange en trage intro's of onnodige stiltes.

  7. Vermijd clichés: clichés werken vaak averechts en kunnen afbreuk doen aan de boodschap van de video.

  8. Gebruik geen verkeerde toon of taal: de toon en taal moeten aansluiten bij het publiek.

  9. Wees niet te ingewikkeld: een te ingewikkeld script zorgt ervoor dat de kijker de boodschap niet begrijpt.

  10. Gebruik geen verkeerde feiten: zorg ervoor dat alle feiten in het script kloppen en up-to-date zijn.

Het belang van storytelling je video

Storytelling is van groot belang in de wereld van video en content creatie. Het gaat hierbij om het vertellen van een verhaal dat mensen raakt, betrekt en inspireert. Een goed verhaal neemt de kijker mee op een emotionele reis en raakt hen op een dieper niveau dan alleen feitelijke informatie doet.

Door storytelling te gebruiken in je video's, geef je mensen een gevoel van verbondenheid en moedig je hen aan om zichzelf te identificeren met de personages en situaties die in de video worden gepresenteerd. Dit helpt om de boodschap van de video te versterken en een langdurige indruk achter te laten.

Storytelling helpt ook om een complex onderwerp of een ingewikkeld proces begrijpelijker te maken voor het publiek. Door een verhaal te vertellen dat zich afspeelt rond het onderwerp, begrijpt de kijker de context en hoe de verschillende stukjes informatie bij elkaar passen.

Kortom, storytelling is een krachtig hulpmiddel om de betrokkenheid van het publiek te vergroten, de boodschap van je video te versterken en een blijvende indruk achter te laten.

De juiste videolengte

Een video valt of staat bij de juiste lengte. Het bepaalt of de video de boodschap effectief overbrengt én de aandacht van de kijker vasthoudt. Een te lange video kan saai zijn en de kijker verliezen. Terwijl een te korte video mogelijk niet genoeg informatie overbrengt en de kijker in verwarring achterlaat. 

Het advies voor de lengte van een video varieert afhankelijk van het platform waarop de video wordt gepost. Over het algemeen wordt voor social media platforms zoals Instagram, Facebook en TikTok aanbevolen om video's kort en bondig te houden. Idealiter tussen de 15 seconden en 30 seconden. Voor YouTube is de aanbevolen lengte langer. Tussen de 3 en 15 minuten, afhankelijk van het onderwerp en de doelgroep.

Produceer de video met beeld en geluid van topkwaliteit

Kwalitatief goed beeld en geluid is essentieel voor een succesvolle video. Slechte beeldkwaliteit leidt tot afleiding, vermoeide ogen en verminderde kijktijd. Bovendien kan het leiden tot het verliezen van geloofwaardigheid en professionaliteit van het merk of de persoon die de video maakt.

Ook de geluidskwaliteit heeft invloed op een video. Het begrijpen of horen van de boodschap is lastiger bij slechter geluid. Dit kan leiden tot frustratie en afhaken van de kijker.

Het belang van goede beeld- en geluidskwaliteit kan niet genoeg benadrukt worden. Het is daarom aan te raden om te investeren in goede apparatuur om de kwaliteit van de video te waarborgen. Dit hoeft niet per se duur te zijn, maar het is wel belangrijk om te zorgen voor apparatuur die past bij het doel van de video en de beoogde doelgroep.

Tot slot is het belangrijk om tijdens het opnemen van de video te zorgen voor goede belichting, helderheid en contrast, en eventuele achtergrondgeluiden te minimaliseren. Dit kan het verschil maken tussen een professionele en amateuristische video.

NEEM CONTACT OP!

En ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Team van videospecialisten

Specialist

Ons team bestaat uit gepassioneerde videospecialisten die jouw videobehoeften begrijpen en dit op een unieke wijze tot leven brengen. 

15 jaar ervaring in video maken

15+ jaar ervaring

Met meer dan 15 jaar ervaring in videoproductie en met bewezen successen staan wij garant voor uitzonderlijke video’s, ongeacht de uitdaging.

High-end apparatuur voor video maken

High-end apparatuur

Om video’s van wereldklasse te produceren, gebruiken wij high-end camera’s, professioneel geluidsapparatuur en een drone van topkwaliteit.